Noordwolde

De woningen van Mooi Noordwolde komen op de nieuwbouwlocatie Rohé aan de Rohéstraat in Noordwolde-Zuid. Dit 900 inwoners tellende buurtschap ten zuiden van Noordwolde ligt op de grens van Friesland, Drenthe en Overijssel, aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Je kunt er uren wandelen en fietsen door de bossen, van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. In een typisch esdorpenlandschap met bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. Ook het plan zelf kent veel groen, bovendien komt aan de rand van Mooi Noordwolde een groenstrook met een speelveldje.

Veel voorzieningen zijn binnen handbereik: de basisschool op 5 minuten lopen en het winkelcentrum in Noordwolde (met onder meer twee supermarkten) op 7 minuten fietsen. In dit 3600 inwoners tellende dorp zijn verder onder andere een bibliotheek en een filmhuis. Ook zijn er veel recreatieve voorzieningen, waaronder de in wijde omtrek bekende Spokeplas met daarnaast zwembad De Dobbe, sporthal de Duker en een manege. En er wordt volop gevoetbald en gekorfbald.

Noordwolde heeft landelijke bekendheid verworven met de rotanproductie. Dit ontstond bij toeval rond 1825, toen een veenarbeider mandjes vlocht van in het wild groeiende wilgentenen. Toen bleek dat dit geld opleverde groeide het uit tot een lokaal ambacht, waarbij niet alleen meer mandjes werden gemaakt, maar ook meubels. Aan het einde van de 19e eeuw werden er in en rond Noordwolde zo'n 200.000 stoelen per jaar gemaakt. Van 1919 tot 1997 hield het bedrijf Rohé zich er mee bezig. Veel in Noordwolde herinnert nog aan de rotan-historie, waaronder de naam van deze nieuwbouwlocatie.

Noordwolde-Zuid ligt op 15 autominuten van de A32 en de gezellige plaatsen Steenwijk en Wolvega, waar nog veel meer voorzieningen zijn.